Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1. Lezajlott régészeti feltárás - ahol nem a víz az úr

    

A területen régészeti feltárás zajlott, ennek helyzetjelentése megtekinthető a "Régészet, környezetvédelem" menüpontban. E szerint nem kerültek elő olyan leletek, melyek megtartása szükségessé vált volna, vagy esetlegesen a tervezés és kivitelezés folyamán figyelemmel kellene lenni rá.

A régészeti feltárás megtörténtének előnye gondolom ismert az érdeklődő előtt, hiszen így nem csak a feltárás jelentős - több 10 millió Ft-os - költségei nem fogják további kiadásokkal terhelni a fejlesztést, hanem több hónapos, akár éves nagyságrendű időt is spórolnak a megvalósítás során (esetleges előzetesen nem várt "meglepetések"-ről nem is beszélve, melyek így már kizárhatóak).

A feltárt területet - a feltárási munkák során, illetve az azt követő időszakban - a természet is tesztnek vetette alá... Mind az elmúlt időszakok legmagasabb dunai vízállását okozó áradása, mint párhuzamosan csapadékos időjárás terhelte a területet. Azonban - mint a fénykép felvételeken is jól látható - a csapadékvízen kívül más forrásból (azaz áradásból) származó víz nem tudott bejutni a területre. Az árvízvédelmi gát megfelelőssége, illetve a környéken haladó korábbi vezetékek megfelelő lezárása kiállta a természet próbáját.